Opledingen vs. werkervaring: wat is belangrijker voor je cv?

Kunnen jaren van hard verdiende ervaring een vierjarige opleiding vervangen? Ja...nee...misschien. Dit debat over opleiding versus ervaring hangt grotendeels af van het vakgebied waarin je werkt en van je huidige carrièresituatie. In dit artikel bespreken we ervaring en opleiding. En in welke van de twee in bepaalde situaties belangrijker is.

Argumenten voor opleiding

Sommige beroepen verseisen een opleiding

Zoals je weet zijn sommige beroepen sterk afhankelijk van onderwijsdiploma’s. Beroepen als gezondheidszorg, onderwijs, techniek en onderzoek vereisen natuurlijk werknemers met een hogere opleiding. In sommige gevallen hebben bedrijven ook een beleid dat vereist dat sollicitanten bepaalde diploma’s hebben.

Bijvoorbeeld:

  • Volgens de Harvard Business School vraagt 67% van de werkgevers om een universitair diploma in vacatures voor de functie van supervisor van productiemedewerkers.
  • Daarnaast vraagt 96% van de banen voor werktuigbouwkundig ingenieur om een universitair diploma.

Meer toekomstperspectief

Een diploma opent automatisch vele professionele deuren die anders niet beschikbaar zijn. In vergelijking met mensen zonder hoger diploma is het vrij eenvoudig om van baan te veranderen. Nog belangrijker is dat hogere diploma’s een belangrijke rol kunnen spelen bij het krijgen van promotie binnen jouw organisatie. 

Vanuit het oogpunt van de werkgever wordt iemand met een diploma meestal ook beter beoordeeld dan iemand zonder diploma. Het klinkt hard, maar in de meeste gevallen is dit de waarheid. Hogere graden brengen nou eenmaal een reputatie met zich mee. Dat maakt je cv weer krachtiger.

Argumenten voor werkervaring

Sommige banen vereisen werkervaring

In sommige beroepen zal ervaring op de werkplek altijd hoogtij vieren. De aard van deze banen is zodanig dat geen enkele opleiding de competentie kan vervangen die werkelijke ervaring kan bieden. Neem bijvoorbeeld deze twee vakgebieden: bouw en verkoop. Daarnaast biedt een hoger diploma geen garantie op een hogere beroepspositie. Je moet je nog steeds omhoog werken, ongeacht het diploma dat je hebt behaald. In elk vakgebied zal een gebrek aan voldoende werkervaring leiden tot een gebrek aan promoties.

Ervaring maakt je competitief

Stel je een pas afgestudeerde voor met een paar jaar stage- of parttime werkervaring. Stel je dan iemand voor die net een diploma heeft behaald maar geen ervaring heeft. Wie zou een concurrentievoordeel hebben? Zeker de kandidaat met ervaring zou het voordeel hebben. Ervaring geeft je dus altijd een concurrentievoordeel in je carrière, waar je ook bent. Zelfs als dat niet zo is in de ogen van anderen, weet je dat je het werk hebt gedaan en dat je het in de toekomst opnieuw kunt doen. Deze kennis zal je zelfvertrouwen een boost geven. 

Conclusie

Dus wat is het oordeel? Het hangt allemaal af van waar je staat in je carrière en je carrièregebied. Onderwijs is onmisbaar als het gaat om langetermijngroei in traditionele carrièregebieden. Maar dat geldt ook voor ervaring. Je kunt gerust stellen dat je een mix van opleiding en ervaring nodig hebt voor een duurzame en groeiende carrière.