Hoe maak je een CV?

Dus je moet een CV maken? Dit is een van de belangrijkste onderdelen van je zoektocht naar een baan. De baan waarop je solliciteert heeft namelijk gemiddeld 250 concurrerende sollicitanten. Dat zijn er veel. Dit artikel geeft je advies over hoe je zich kunt onderscheiden van de rest van de kandidaten.

1. Contactgegevens

Dit is een sectie waar je de basisinformatie over jezelf behandelt. Dat moet het volgende bevatten:

Contactinformatie:

2. Samenvatting

Dit is een erg belangrijk onderdeel van je CV. Het is de eerste blik van een recruiter op jou als persoon. Je weet wat er gezegd wordt over eerste indrukken… Gebruik dit korte gedeelte om de recruiter te laten zien dat je anders bent. Het hoeft niet langer dan 100 woorden te zijn. Hierin moet staan wie je bent, met verwijzing naar een aantal belangrijke vaardigheden en prestaties. Laat zien wat je te bieden hebt. Laat zien wat je voor hen kunt doen, en niet wat je van de functie verwacht. Benadruk dit. Je wilt hen het gevoel geven dat ze je nodig hebben.

3. Werkervaring

In dit gedeelte wilt je jouw potentiële werkgever maximaal 15 jaar arbeidsverleden en ervaring geven. Doe dit in omgekeerd chronologische volgorde. Dat betekent dat je begint met je meest recente functie en van daaruit terugwerkt. 

Je werkervaring moet in ieder geval het volgende omvatten:

4. Opleidingen

Wat je hier invult, hangt af van de ervaring die je hebt. Als je werkervaring hebt (zoals hierboven vermeld), hoeft je niet verder te gaan dan de naam van jouw diploma. Vermeld ook het aantal jaren en de naam van de instelling. 

Als je geen graad of diploma hebt, vermeld dan de hoogste kwalificaties die je hebt behaald. je kunt ook een rubriek Kwalificaties maken als dit een aanvulling is op jou opleiding, werk of sollicitatie. Je kunt kwalificaties toevoegen aan uw opleidingssectie of de sectie zelfstandig toevoegen als je geen opleidingsinformatie hebt om op te nemen. Dit kunnen licenties, certificeringen en opleidingen zijn.

5. Vaardigheden

Je wilt de belangrijkste vaardigheden die je bezit en die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert, vermelden. Dit moet een combinatie zijn van harde en zachte vaardigheden. Je kunt de vaardigheid in elke afzonderlijke vaardigheid vermelden als je dat wilt. 

Houd de lijst relatief kort. Een muur van tekst zorgt er niet voor dat een recruiter meer dan 6 seconden aan je CV wil besteden. Ga daarom voor 12-15 vaardigheden op je CV. Vaardigheden gaan na Onderwijs op internationale CV’s. In een Amerikaans CV dat op academici is gericht, komt dit onderdeel echter eerst na de samenvatting.